Pioneers and Milestones of Indonesian Geology - Han van Gorssel

 

Begin 2022 is een boekwerk van Han van Gorssel verschenen: ‘Pioneers and Milestones of Indonesian Geology’. Han is van het jaar 1965, afgestudeerd 1972, gepromoveerd bij Prof. MacGillavry in Januari 1975.

Het boek bestaat uit 4 delen, in totaal >1500 paginas en >2000 figuren.  Het bevat 238 korte hoofdstukken over het werk en de vaak dramatische levenslopen van de belangrijkste ‘geoscience’ pioniers in Indonesie tussen ~1820 en 1970 (119 Nederlanders, 52 Duitsers, 17 Zwitsers, 9 Indonesiërs en 10 andere nationaliteiten), alles geplaatst in historisch context.  

 

Van de UvA-ers zijn er hoofdstukken over Dubois, Brouwer, Gerth, Tappenbeck, de Roever, Westerveld, Smit Sibinga, Simons and Hermes, die allemaal belangrijke bijdragen hebben geleverd aan de kennis van de geologie van Indonesie (en Nederlands  Nieuw Guinea). Het is een prachtige uitgave geworden, al zeg ik het zelf :), een mix van historie van de geowetenschappen in Indonesie (voornamelijk toen het nog Nederlands Indie was), over de geologie zelf, en de vaak dramatische persoonlijke gebeurtenissen van deze 'pioniers', die voor deze tijd onvoorstelbare offers brachten in dienst van de wetenschap en exploratie.

Mocht men meer willen weten over de inhoud van het Pioneers boek, zie mijn website  www.vangorselslist.com/pioneers.html, met inhoudsopgaven en geselecteerde paginas voor ieder deel. De relatief bescheiden druk oplage van een paar honderd exemplaren is nu, een paar weken sinds verschijnen, al grotendeels verkocht of heeft een bestemming, maar ik neem aan dat er bijgemaakt kan worden. De verkoopprijs ligt rond de 190 Euro (3M Rupiah) per set, maar verzendkosten vanuit Indonesia zijn nogal hoog. Er is een ITB online bestelformulier:https://forms.gle/7t7Hk2qfDAaUom6z9.